top of page

Revit (Autodesk) koordináta-rendszerek


A modellek koordinálásának 0. lépése, hogy azok egységes, de legrosszabb esetben is minden résztvevő számára ismert koordináta rendszer(ek)ben vannak. Revit három alapvető rendszert kezel:


Mindegyiknek más a célja és feladata:


Survey Point

Földmérési alappont, melyből több is elképzelhető egy projekten belül, így más-más célokra használható.

EGY PROJEKTEN BELÜL: több rendszerben is pozicionálható a modell TÖBB PROJEKT ÖSSZEILLESZTÉSE: párosított pontokkal


Mozgatásakor a rajta megjelenő gémkapcsot bezárva (áthúzásjel nélküli) állapotban szabad mozgatni. Ilyenkor nem csak saját magát, hanem a teljes geodéziai értelemben vett koordináta rendszert mozgatja. Második lépésben a Survely Point közelebb hozható a modellhez nyitott gémkapoccsal a projekt közelében található ismert geodéziai alappontra a koordináta rendszernek megfelelően.


Origin

Az eredet, melyhez képest a teljes modell felépül. A gyorsabb számkezelés érdekében, mint a legtöbb épülettervező célszoftverben a letárolt méretek tizedesjegyei korlátozottak, így a modell pontosságának megőrzéséhez ettől a ponttól 10 mérföldnél (16 kilométernél) messzebbi elemek használata nem javasolt.

CAD rendszerekkel való együttműködésben gyakran ez az alappont.


Project Basepoint

A létesítmény saját koordináta rendszere (általában A-1 rasztercsatlakozás a földszinti padló magasságában). A koordinátákon felül elforgatást is adhat a valós északhoz képest. A tájolás minden alaprajzi nézet esetében állítható:


Nyitott gémkapoccsal csak a projekt alap-pont, zárttal minden addigi modell elem (és link/import) mozog a megosztott koordináta-rendszerben.


A miheztartás végett:

A koordinátákat a Projekt mértékegységei szerint kell megadni és nem az adott földrajzi rendszerben megszokottban.


Figyelmeztetés

Külső állományok Link és Import típusú behívása esetén az aktuális nézet tájolása is befolyásolhatja az elhelyezést!


Segítség

AutoCAD vagy Civil 3D szoftvereket használó Partnerekkel a koordináta-rendszerek átvitelét az Autodesk Shared Reference Point eszköz segítheti. Telepíthető az Autodesk asztali alkalmazásból.

Projekt indítással és koordinációs feladatok megoldásával állunk rendelkezésükre.

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page