top of page

Épületenergetika Revitben

Környezet tudatos tervezésről mostanában kevesebb szó esik a vírusmentességi-követelmények árnyékában. Revit 2021.1 verzióval megszűnt a hűtési-fűtési terhelések számításának metódusa és helyét egy a mérnöki gondolkodáshoz közelebb álló Energy-Star kompatibilis módszer vette át. Alábbiakban áttekintjük a munkafolyamatot.

Az alapvető energetikai beállítások továbbra is projekthez kötöttek és a Project Informations/Energy Settings ablakban szabályozhatók.

A kép a COREstudio tulajdona

A kalkuláció alapja lehet a tényleges szerkezetekből álló épület, egy Tömegmodellek (Mass), vagy ezek kombinációi is. A tömegmodelleket automatikusan perem és mag zónákra osztja a beállított épületszintek szerint. A termikus burkot alkothatják a tényleges modell elemek a beállított energetikai paramétereikkel, vagy előre felvett, tipizált helyettesítő-szerkezetek közül is lehet választani.

A szerkezetek és épülettömegek alapján készül az energetika analitikai-modell. A határoló szerkezetek és a belső terek tulajdonságai kiválasztás után finomíthatók. Újdonság, hogy a modellen belül ellátási területek (System Zones) hozhatók létre. Az egyes fűtés, hűtés, levegő, víz-ellátási körök összekapcsolódnak és hatnak egymásra.

Itt a folyamat ketté válik. Az optimalizálást el lehet végezni felhő alapon az Insight modulban, ahol az egyes szerkezettípusok módosításának hatásait az egyszerű webes felület energiamennyiségben és pénzben is képes kifejezni. A számítások saját számítógépen és saját szabványok szerint is lefuthatnak. Az egyéni eljárások az nyílt forráskódú OpenStudio segítségével módosíthatók, vagy akár merőben új számítási módszerek is létrehozhatók.

A modell és az energetikai követelmények és számítási módok összekapcsolása a teljes iparág érdeke. A közvetlenül Revit modellből készülő TNM alapú energetikai minőségtanúsítvány már nem utópia.


Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page