top of page

Revit felirat trükkök

Alapozó tanfolyamokon gyakran hangzik el, hogy Revitben azokat a paramétereket lehet ráírni az elemekre, melyeket a Properties palettán, tehát a tulajdonságok között látni lehet. A feliratok képesek automatikus és feltételhez kötött szövegek kiírására. Ezt ma két egyszerű példával szemléltetjük.


Az alap lépések mindkét esetben azonosak. Egykorábbi Tag (címke) átalakítása, vagy egy teljesen új létrehozása esetén is használhatók. A lenti képleteket a címkék szerkesztése során a Label (okos szöveg) elemek szerkesztésekor lehet bevinni az "Add calculated parameter to label" segítségével.

Érték számítás más paraméterekből

A cső címke (Pipe Tag), mely a falvastagságot létező beépített paraméterek alapján számolja ki:

Bal oldalon egy "hagyományos" csőméret címke látható (Size paramétert jeleníti meg), a jobb oldali a számított falvastagságot az átmérő (Diameter) után az alábbi képlet bevitelével:

  • v, ami egy hossz (Length): (Outside Diameter - Inside Diameter) / 2

A matematikai műveletek széles köre használható a feliratokban és úgy általában a családelemek és projektek paramétereiben is.


Paraméter kiválasztás másik függvényében

A példa egy légcsatorna címke (Duct Tag), ahol az alak (kerek/négyszögletes) függvényében a közép-, vagy alsó sík értéke látható:

A trükk két paraméter segítségével hozható létre:

  • elÅ‘tag egy szöveg (Text): if(or(Equivalent Diameter = Hydraulic Diameter), "k.s: ", "a.s: ")

  • érték egy hossz (Length): if((Equivalent Diameter = Hydraulic Diameter), (Start Middle Elevation + End Middle Elevation) / 2, Bottom Elevation)

A matemetika mellett logikai feltételek is alkalmazhatók.

A címkék tartalmának és elhelyezésének automatizálásával a tervek feliratozása nagyságrendekkel gyorsabban és kevesebb hibával elvégezhető, mint hagyományos CAD módszerekkel.

Más szakágak és Revit kategóriák esetében is tudunk hasonló trükköket, melyeket haladó tanfolyamainkon is bemutatunk. Mit segítsünk kiírni?

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page