top of page

Revit csoportmunka

Építmény-információ modellezés egyik legnagyobb előnye, hogy a résztvevők egymás munkáját folyamatosan látva és követve jobb minőségű terveket képesek előállítani. Ez a folyamat több szempontból csoportosítható, és a munka megkezdése előtt a felek egyetértésével rögzítendő.

A BIM valójában nem az az áltudományos végtelen valami, aminek több "szakértő" bemutatja. Inkább egy olyan folyamat, ahol a résztvevők tudják mit csinálnak, mit és mikor kapnak, valamit mit és mikor kell továbbküldeniük.


Revit környezetben a technológia több csoportmunka módszert tesz lehetővé.

A hagyományos CAD szoftverekben megszokott módszer adja magát a Revit szoftver felépítését nem ismerőknek. A modell objektumok logikai összekapcsolásához ez a kis fájlokkal operáló módszer nem alkalmas.

Munkarész megosztás (Worksets)

A csoportmunka lehetővé teszi, hogy a helyi szerveren megosztott modellt a hálózaton belüli résztvevők szerkeszthessék, módosíthassák. Ilyenkor a résztvevők nem kötelesek minden munkarész tartalmát betölteni, így gyengébb számítógépekkel, vagy a vártnál jelentősen nagyobb központi fájlok is könnyen kezelhetők.

A munkarész megosztás kiterjeszthető több résztvevő cégre, vagy telephelyre is. Ilyenkor a fő helyszín egy "Host" szervert üzemeltet, mely kapcsolatban áll a többi helyszíneken futó "Accelarator" (gyorsító) szerverrel. A Revit Server-rendszeren belül az adatok biztonságosan kerülnek szinkronizálásra távoli, esetleg lassabb internet kapcsolattal ellátott telephelyekre is.

Autodesk felhőszolgáltatása a tervezési modellek és tervszállítások központosított, felügyelt és verzió-követett kezelésére. A szolgáltatás díja összemérhető a minden résztvevő telephelyén üzemeltetett szerverek és a biztonságos adatkapcsolatok fenntartásának költségeivel.


Hogyan kell nagyot hibázni?

A csoportmunka megbeszélések visszatérő eleme, hogy a logikailag összekapcsolandó elemeknek egy modellben kell lennie. A nagy megegyezés után valamely résztvevőben félelem inger keletkezik a túlzott átláthatóság, esetleg a nagyobb fájlméretek miatt. Ezen a kritikus ponton szoktak megegyezni egy összehivatkozott (Revit Link) modellpáron, mégpedig az "építészet-statika" és a "gépész-villamos-automatika-tűzvédelem" modellben. Kezdeti szakaszban itt nem lesz probléma, a modellek növekedésével a leadás közeledtével fog a helyzet tarthatatlanná válni.

Mi itt a probléma?

Bármelyik munkarészekkel létrehozott csoportmunka esetében a Worksetek memóriába való betöltése akár egyesével szabályozható. Nagy méretű fájlok hivatkozásakor ez a lehetőség megnyitáskor nincs meg, a link-elt modellt teljes egészében be kell venni a számítógép memóriájába, hiába lehet utána kikapcsolgatni őket. A link-et érintő módosítások pedig minden résztvevőnél a teljes fájl frissítésével járnak újra és újra.


Tanulság

Nagy méretű, vagy kockázatú projektek tervezésébe vonjon be szakembereket!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page