top of page

Revit csoportmunka

Építmény-információ modellezés egyik legnagyobb előnye, hogy a résztvevők egymás munkáját folyamatosan látva és követve jobb minőségű terveket képesek előállítani. Ez a folyamat több szempontból csoportosítható, és a munka megkezdése előtt a felek egyetértésével rögzítendő.

A BIM valójában nem az az áltudományos végtelen valami, aminek több "szakértő" bemutatja. Inkább egy olyan folyamat, ahol a résztvevők tudják mit csinálnak, mit és mikor kapnak, valamit mit és mikor kell továbbküldeniük.


Revit környezetben a technológia több csoportmunka módszert tesz lehetővé.

A hagyományos CAD szoftverekben megszokott módszer adja magát a Revit szoftver felépítését nem ismerőknek. A modell objektumok logikai összekapcsolásához ez a kis fájlokkal operáló módszer nem alkalmas.

Munkarész megosztás (Worksets)

A csoportmunka lehetővé teszi, hogy a helyi szerveren megosztott modellt a hálózaton belüli résztvevők szerkeszthessék, módosíthassák. Ilyenkor a résztvevők nem kötelesek minden munkarész tartalmát betölteni, így gyengébb számítógépekkel, vagy a vártnál jelentősen nagyobb központi fájlok is könnyen kezelhetők.

A munkarész megosztás kiterjeszthető több résztvevő cégre, vagy telephelyre is. Ilyenkor a fő helyszín egy "Host" szervert üzemeltet, mely kapcsolatban áll a többi helyszíneken futó "Accelarator" (gyorsító) szerverrel. A Revit Server-rendszeren belül az adatok biztonságosan kerülnek szinkronizálásra távoli, esetleg lassabb internet kapcsolattal ellátott telephelyekre is.

Autodesk felhőszolgáltatása a tervezési modellek és tervszállítások központosított, felügyelt és verzió-követett kezelésére. A szolgáltatás díja összemérhető a minden résztvevő telephelyén üzemeltetett szerverek és a biztonságos adatkapcsolatok fenntartásának költségeivel.


Hogyan kell nagyot hibázni?

A csoportmunka megbeszélések visszatérő eleme, hogy a logikailag összekapcsolandó elemeknek egy modellben kell lennie. A nagy megegyezés után valamely résztvevőben félelem inger keletkezik a túlzott átláthatóság, esetleg a nagyobb fájlméretek miatt. Ezen a kritikus ponton szoktak megegyezni egy összehivatkozott (Revit Link) modellpáron, mégpedig az "építészet-statika" és a "gépész-villamos-automatika-tűzvédelem" modellben. Kezdeti szakaszban itt nem lesz probléma, a modellek növekedésével a leadás közeledtével fog a helyzet tarthatatlanná válni.

Mi itt a probléma?

Bármelyik munkarészekkel létrehozott csoportmunka esetében a Worksetek memóriába való betöltése akár egyesével szabályozható. Nagy méretű fájlok hivatkozásakor ez a lehetőség megnyitáskor nincs meg, a link-elt modellt teljes egészében be kell venni a számítógép memóriájába, hiába lehet utána kikapcsolgatni őket. A link-et érintő módosítások pedig minden résztvevőnél a teljes fájl frissítésével járnak újra és újra.


Tanulság

Nagy méretű, vagy kockázatú projektek tervezésébe vonjon be szakembereket!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page